A Szexi Közgazdaságtan konferencia beszámolója

2014. November 29-én zajlott a Szexi közgazdaságtan című konferencia, amelyet a RIF, a Mikó Imre és a Rajk László szakkollégium közösen szervezett meg. Az esemény a RIF által megalkotott minikonferencia sorozat keretein belül került megrendezésre.

A „Szexi közgazdaságtan” című konferencia a magyarországi Rajk László Szakkollégium által elindított kezdeményezés mintájára épült. Mondhatni, most debütált Erdélyben.

Az egynapos rendezvény már a nevével felkeltette az emberek figyelmét, az érdeklődést pedig az előadók és az általuk bemutatt témák is növelték. Összesen 10 előadást hallgathattunk meg, 10 különböző témában, meghatározó egyéniségektől.

A konferencia Szécsi Kálmán – RMKT elnők – köszöntőjével indult, őt követte Nagy Henrietta jelenlegi RIF elnök, továbbá Ilyés Ágnes a Mikó Imre szakkollégium részéről. A kört Szőcs Endre zárta, aki a Thinkonomy.ro, mint az RMKT és RIF közös projektjének illetve ötletének megszületéséről beszélt. A projektről többet megtudhatsz az említett honlapon.

Szecsi Kálmán, RMKT elnök
Szecsi Kálmán, RMKT elnök

Az előadásokat Zulik Ákos, a Szexi Közgazdaságtan mozgalom alapítója kezdte. Elmesélte az alapötlet teremtés történetét illetve megtudhattuk, hogy a mozgalom legfőbb célja közgazdaságtan képviselete és érdekes tálalása, illetve a párbeszédek elősegítése. Dr. Svéhlik Csaba igencsak érdekes témát tett az asztalra. Napjainkban már igencsak közhely és gyakran vita tárgyát képezi a szexualitás és az erotika alkalmazása a különböző reklámokban. Az előadó a nőiesség, erotika, szexualitás szerepéről beszélt a gépkocsireklámok történetében. Szerinte az autóiparra erőteljes koncentráció jellemző és a felszabadult erőforrásokat a márkaépítésre, illetve a vevőszolgálatra építik a különböző márkák képviselői. És, hogy mit lehet kezdeni a nőkkel a reklámkampányokban? Mint kiderült a hölgyeket már az 1912-es években is szerepeltették. A leggyakrabban mint családanya, igényesség, elegancia, család összetartó erő asszociációkat, értékeket kapcsolták hozzájuk. Napjainkban a reklámok pedig egyre provokatívabbak. Ez főképp annak is köszönhető, hogy az emberek ingerküszöbe jóval magasabban van mint mondjuk az 50-es években.

Dr. Svéhlik Csaba
Dr. Svéhlik Csaba

Mukul Pal, az Indiából származó szakember, az Orpheus Risk Management Indices alapítója, angol nyelvű előadásában a Schumpeter féle üzleti ciklusokról beszélt. Kiemelte az adatok fontosságát, amelyek segítenek a megfelelő döntések meghozatalában. Szerinte nem géniusznak vagy csodagyereknek kell lennie az embernek, hanem meg kell értened a gazdaság ciklikusságát, a trendek ismétlődését. Ezek megértése alapozza meg egy-egy ötlet sikerességét.

Mukul Pal, Orpheus Risk Management Indices alapítója
Mukul Pal

Dr. Szász Levente dinamikus stílusban mutatta be nekünk az ellátási láncok szerepét a gazdaságban. Két nagyon érdekes kérdést járt körül előadásában: hogyan iródik a termékek története, illetve hogyan válnak ezek a termékek nemzetközivé? A Coca Cola példáján keresztül ismerhettük meg, hogy bár az előállítási ár négyezerszeresét fizetjük meg gyakran a termékeken, a gyártók koránt sem nyernek rajtuk ennyit. Globálisan szét szórt folyamatokról beszélhetünk.

Dr. Szász Levente
Dr. Szász Levente

Kósa András László a kulturális örökség, kulturális turizmus fellendülését, ennek most tapasztalt hatásait szemléltette. A gazdaság és a kultúra értékalapú viszonyrendszerben van. Szerinte a kultúra kiváló terepe az új gazdasági fejlesztések kipróbálásának. Továbbá nagyon szoros kapcsolat figyelhető meg a kultúrális termelés és a gazdasági helyzet között.

Ambrus Tibor szerint a tudás nem korfüggő, a munka és család összhangját meg kell tudni teremteni. Ez a család és a szervezet kultúrájától is függ, a munkahelyen is és családon belül is folytonosan meg kell tudni újulni. Érdekes párhuzamot vont a családok és vállalkozások között. Mindkét intézményben egyformán fontos, hogy legyen lehetőség az önmegvalósításra, legyenek közös programok, célok és értékek.

Ambrus Tibor
Ambrus Tibor

Szécsi Kálmán a bankszektor társadalomban betöltött szerepéről beszélt. Szerinte ennek a területnek meg kell újulnia, új értékajánlatokat kell megfogalmaznia illetve folyamatosan optimalizálnia, alakítania a banki szolgáltatásokat a különböző generációkra. Lassan az Y generáció igényei határozzák meg a banki szolgáltatásokat. A román piacon is jelentős változás figyelhető meg. A bankoknak szakosodniuk kell a célcsoportjaik függvényében. Jó példa erre a Banca Transilvania, akik főképp a Kis- és Középvállalkozásokra fókuszálnak.

Szabó Róberttől megtudhattuk, hogyan tudjuk megtakarításainkat jövedelmező részvényekké alakítani. Nagyon fontos, hogy jó befektetési stratégiát válasszunk. Nem az a lényeg, hogy mikor vásárolunk, hanem, hogy mikor adunk el egy részvényt.

Mi a szexi abban, ami most körülöttünk történik? Az utóbbi 30 évben elvesztettük az állatvilág összállományának 53%-át. Továbbá évente 1.4 milliárd hektáron termeljük meg azt az élermiszert, amit eldobunk. Nem a sok emberrel van a probléma, hanem a fogyasztási szokásainkkal. Mennyire gondoljuk át a fogyasztói stratégiánkat? Ezekkel a kérdésekkel indította előadását Csibi Magor, a WWF Románia programigazgatója. Szerinte az a gond ha a közérdek lemarad és a csupán a gazdaság marad a figyelem középpontjában. Abban a pillanatban amikor kiesik a közösség, mindenki elkezd magának gyűjteni. Azonban a gazdaság nem szabad a környezet rovására dolgozzon.

Csibi Magor
Csibi Magor

Ki nem hallott a Grumpy Cat on-line jelenségről? Egy egyszerű macska, amely vírusszerűen terjedt és még mindig népszerű az interneten. Még a kereskedelem is ráépül. Még saját műsora is van! Jogosan tehetjük fel a kérdést: mi is történik? Ha egy cica ekkora sikert ér el, akkor mit is csináljon mondjuk a média? Sas István szerint, mindennek az internet az oka. A világháló pedig átalakítja a gondolkodásunkat, az emberek közti kapcsolatokat, interakciókat, illetve életmódunkat. Napjainkban a fogyasztók szerves részei a marketing vagy reklám tevékenységeknek. A fogyasztók részvétele nélkül nem lehet semmiféle marketinget csinálni. A változás létrehozott egy újfajta fogyasztót, a prosumer-t. Ők azok akik fogyasztják is, de részt is vállalnak a marketing tervezésében és a termékek értékesítésében. Az előadás végén pedig megismerhettük a marketing új ABC-jét: A mint adni, B mint bevonni, C mint célozni.

Sas István
Sas István

Összességében el lehet mondani, hogy a színvonalas szervezésnek és a meghívott lelkes előadóknak köszönhetően a résztvevő fiatal közgazdászoknak, vállalkozóknak és érdeklődőknek egy szakmailag hasznos napot jelentett a rendezvény. Nemcsak azért, mert több aktuális társadalmi és gazdasági jelenség is megismerésre, megtárgyalásra került, hanem azért is, mert rengeteg új emberrel lehetett megismerkedni és kapcsolatot kiépíteni.

A rendezvény megszervezésében és támogatásában partner volt a Mikó Imre szakkollégium és a Rajk László szakkollégium. Főtámogató volt a PADOC, gyémánt támogató volt a Concorde Alapkezelő Zrt. Arany támogató volt a Communitas Alapítvány, az Autonet, a Culina Nostra, és a Dallmayr Kaffe. Bronz támogató volt a Signo és a Tiparo. Ezúton is köszönjük nekik!

Médiatámogatóinknak köszönjük a népszerűsítést. Ők a következők voltak: Transindex és Paprika Rádió.

Szexi KozgazdasagtanSzexi közgazdaság konferencia csoportkép